Alterius is een dynamische onderwijsinstelling.
Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten bundelen we hier onze nieuwsberichten voor je.
Nieuwscategorieën
Bij de training 'Voeren van gesprekken' onlangs zaten ook deelnemers die niet direct zélf veel te maken hebben met het voeren van gesprekken. Hoe mooi is het dan als je ná de training toch aangeeft dat die voor jou óók heel waardevol was?
Lees meer‘Wij vinden het belangrijk om de deskundigheid van onze docenten te blijven ontwikkelen. Hoe groter die vakkundigheid, hoe beter we onze leerlingen kunnen blijven begeleiden.’ We spreken met Chantal Roos, ondersteuningscoördinator bij Eijkhagen College.
Aanleiding voor het gesprek is een tweetal trainingen die Wervelkind onlangs gaf aan een groep docenten van deze vo-school.
Het einde van het schooljaar betekent ook voorbereiden voor volgend schooljaar.
Met betrekking tot de leerlingen betekent dit kijken wat de vervolgstap zal zijn voor iedere leerling.
En, waar hangt die vervolgstap van af?
In deze periode van het schooljaar staan er weer veel schooluitjes gepland. Gezellig met zijn allen een activiteit buiten de deur, naar een pretpark, dierentuin of speeltuin iedereen kijkt er naar uit. Maar geldt dat echt voor iedereen?
Lees meerHet is mei. Dat betekent dat de meeste schoolorganisaties zich bezig houden met het opstellen van scholingsplannen en jaarroosters voor het komend schooljaar. En daarmee komen ook weer de studiedagen in zicht.
Lees meerTwee weken meivakantie, twee weken opladen.
En dat betekent dat onze collega’s van Wervelkind weer volop starten met het uitwerken van nieuwe plannen.
Welke scholingsvragen leven er bij onze partners, onze klanten? Dat is een vraag die we bij Wervelkind centraal staat. Waar kunnen wij onze expertise inzetten om onze klanten te helpen?
Zo ontstond ook onze nieuwe training '(On)opvallend gedrag...en nu?'
Als onze nieuwe collega’s in een onderwijsgevende functie starten, nodigt Alterius hen uit voor een reeks trainingen van Wervelkind. Eén van de kernwaarden van Alterius is namelijk ‘vakmanschap’ en professionalisering is daar onlosmakelijk mee verbonden.
Wervelkind, zelf onderdeel van Alterius, biedt deze nieuwe collega’s een vijftal trainingen. Hoe ervaren onze collega’s deze trainingen? Wat biedt het hen?
We vroegen twee van de deelnemers naar hun ervaringen.
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het Autisme Fonds organiseren rond deze dag de Autismeweek: een hele week met activiteiten over autisme en voor mensen met autisme, hun familie en alle andere belangstellenden.
Lees meerHet voeren van gesprekken. Iedereen doet het dagelijks dus zo moeilijk kan het toch niet zijn zou je denken. En toch benaderde MosaLira Wervelkind voor het geven van een training hierover. Een praktische workshop waar de collega’s direct iets mee zouden kunnen doen. Een kolfje naar de hand van Wervelkind dus.
Lees meerHoe fijn is dit! Nu alle beperkingen m.b.t. coronamaatregelen zijn opgeheven kunnen ook onze collega’s van Wervelkind weer letterlijk alle kanten uit.
Lees meerDe Week van de Psychiatrie is opgedragen aan alle mensen (met of zonder psychiatrische achtergrond) die zich hebben ingezet voor verbetering van positie en het leven van mensen met psychische en psychiatrische problematiek.
En dat geeft meteen al aan dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Het feit op zich dat de positie van mensen met psychische en/of psychiatrische problemen nog altijd verbeterd moet worden, is al veelzeggend.
Weet jij altijd wie er nu eigenlijk écht voor je neus zit in jouw klas?
Weet jij altijd hoe te handelen op gedrag van jouw leerlingen?
En ben jij op jouw beurt bewust van jouw handelen en het effect ervan op jouw leerlingen?
In onze training ASS (Autisme Spectrum Stoornis) gaan wij in op de meest voorkomende kenmerken van ASS, waaronder communicatieproblemen en zintuigelijke prikkelverwerking. We bieden je praktische handvatten.
Maar heb je ook al eens tips gehad van jongeren zelf?
Als jongeren reageren met woorden als ‘leerzaam’ en ‘interessant’ op een net door jou gegeven workshop, dan voelt dat goed!
Dat gebeurde een kleine twee weken geleden toen Wervelkind te gast was bij CIOS. Voor twee groepen studenten verzorgden onze trainers daar de workshop ‘Welzijn’.
In deze tijd een heel belangrijk item, zeker ook voor de jongeren.
Susanne en Rachelle, trainers van Wervelkind, zijn beiden al jaren werkzaam in het speciaal (voortgezet) onderwijs. Als leerlingbegeleider en leerkracht is het begeleiden van kinderen en jongeren hun ‘core business’. ‘Ik vind het nog altijd heel mooi dat wij deze rol mogen vervullen. Dat wij onze leerlingen mogen begeleiden en hen zo weer een stap verder in hun ontwikkeling te brengen.’, aldus Susanne.
Lees meerDe roep om aandacht voor het welzijn van kinderen, jongeren is steeds luider te horen. Niet alleen door de uitkomsten van allerlei onderzoeken, maar ook van ouders zelf.
Lees meerStructuur bieden. Hoe doe ik dat eigenlijk?
Voor een leerling met autisme is structuur essentieel.
Dat klink heel eenvoudig, maar hoe ga je concreet te werk?
Meer weten over het thema ‘Hechting’ of ‘AD(H)D’?
Of ga je liever aan de slag met een thema als ‘Het voeren van gesprekken’? Ook dat kan!
Naast de reguliere trainingen biedt Wervelkind nu ook trainingen online aan!
Basisschoolleerkracht Anja van Hirtum maakte mee dat Flo, een oud-leerling, uit het leven stapte. Om het onderwerp zelfdoding bespreekbaar te maken in het basisonderwijs en zo andere jongeren te helpen, deelt zij haar verhaal over een oud-leerling die al vanaf haar 9e donkere gedachten had.
Lees meerOnze trainers Rachelle en Susanne hebben het afgelopen jaar veel ervaring opgedaan met het online geven van trainingen en overige activiteiten. Het geven van online trainingen lijkt daarom een logische volgende stap.
Lees meerEen op de vijf jongeren heeft wel eens aan suïcide gedacht, zo meldt de stichting 113 Zelfmoordpreventie. ‘Als leraren zich dat realiseren, kunnen ze een belangrijke rol spelen in het leven van hun leerlingen’, aldus Evelien van Goor van de stichting 113 Zelfmoordpreventie.
Lees meerWe zijn er klaar voor! 2022 is gestart en we zitten vol plannen voor dit jaar!
Heb jij ook al plannen voor dit jaar?
It’s beginning to look a lot like Christmas…
Het kalenderjaar zit er zo goed als op. Vanaf morgenmiddag start de kerstvakantie en dat betekent dat ook wij even onze deuren sluiten.
Vorig jaar rond deze tijd leek het op onze school wel een filmset. We waren namelijk druk bezig met het maken van een korte video. Een video waarin we kort uitleggen wat we als Wervelkind voor jou kunnen betekenen.
Lees meerAfgelopen week stonden we weer in de ‘trainersrol’.
Dit keer bij Stichting Alterius zelf. Voor eigen publiek dus.
Vanavond is er weer een corona-persconferentie. Al weken wordt er over gesproken: een eerdere sluiting van de scholen.
Wel of toch niet? Onzekerheid, onduidelijkheid. Wat doet dat met je?
Internationaal onderzoek wijst uit dat 3 tot 5 procent van de jeugd onder de zestien jaar ADHD heeft. Dat betekent dat er in Nederland zestig- tot honderdduizend kinderen en jongeren met ADHD rondlopen. Voor hen maakt kennis van ADHD een wereld van verschil!
Lees meerWelke training ga jij volgend jaar volgen?
Heb je al plannen? Misschien is (bij)scholing via Wervelkind wel een van de dingen voor op jouw ‘verlanglijstje’ voor 2022!
Voor veel leerkrachten geldt dat de tijd voor het opstellen van ontwikkelingsplannen of ontwikkelingsperspectief is aangebroken.
Een goed ontwikkelingsplan. Wat is dat eigenlijk?
De decembermaand. Veel mensen kijken uit naar deze knusse en sfeervolle maand met al haar festiviteiten. Maar, wat doet zo’n maand met jouw leerlingen?
Lees meerWaar de eerdere strenge maatregelen en lockdowns duidelijk effect hadden op het welbevinden van de jongeren, zo kunnen we ook nu stellen dat de gevolgen van de huidige besmettingscijfers merkbaar zijn bij de leerlingen. Onzekerheid, onduidelijkheid…het zijn allemaal elementen die effect hebben op het gedrag en de stemming van jongeren.
Lees meerStudenten kampen met mentale problemen: 'Docent kon mij niet helpen'. Meer dan de helft van de studenten (51%) ervaart psychische klachten. Hoe kunnen we hen begeleiden op de juiste manier?
Lees meerHet is niet de eerste keer dat we dit benoemen: práát erover!
Het hebben van psychische problemen is té vaak nog een taboe. En dat moet veranderen! Want alleen zo kunnen we elkaar helpen!
Een kind met een eigen willetje. Pittig. Steeds weer de grenzen opzoeken.
Herkenbaar? Bij iemand in je omgeving?
Je leerling? Of misschien wel je eigen kind?
De bomen verkleuren en laten hun bladeren vallen. De herfst heeft zijn intrede gedaan en de herfstvakantie staat voor de deur. Wat doe jij in de vakantie?
Lees meerDe Europese Commissie heeft 18 oktober uitgeroepen tot Dag tegen Mensenhandel om de lidstaten ertoe te zetten hun beleid tegen moderne slavernij te verbeteren. Mannen, vrouwen en kinderen worden mishandeld en uitgebuit. Helaas is deze groep ook binnen Alterius niet onbekend.
Lees meerAchter zo’n zinnetje als ‘Ik doe het niet’ kan zóveel schuilgaan. Het kan staan voor ‘ik durf het niet’, ‘ik denk niet dat ik het kan’ of ‘ik weet niet hoe ik dit moet doen’.
Het is onze taak om de daadwerkelijke reden/oorzaak te kunnen achterhalen
Op World Mental Health Day (10 oktober) start ook de ‘#openup’-week. Deze week wordt dit jaar voor het vijfde jaar georganiseerd door HUMAN, Mind en 3FM.
Het is een week waarin iedereen en in het bijzonder jongeren worden opgeroepen open te zijn over psychische problemen. Praat erover en laat ook aan anderen zien dat jij openstaat voor het verhaal van een ander!
Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Dat is het helaas niet.
In de Week tegen Eenzaamheid is er ook aandacht voor jongeren. Want ook in Nederland is er een grote groep jongeren die zich alleen voelt. Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geeft 8 procent aan chronisch gevoelens van eenzaamheid te hebben.
Je hoort er vaak over in het nieuws: mensen die in een psychose de vreemdste dingen doen. Jaarlijks krijgen duizenden Nederlanders ermee te maken, maar erover praten lijkt taboe.
Wij vinden het belangrijk dat deze taboes verdwijnen. Eén van de manieren om dat te doen is om erover te praten en ervaringen en informatie te delen.
Angstklachten, depressieve gedachten….je denkt misschien al snel aan mensen die in het dagelijkse leven niet goed functioneren. Maar, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Tekenen van depressiviteit zijn lang niet altijd zo zichtbaar of herkenbaar.
Lees meerHoe ga jij om met jongeren die moeilijk sociaal contact maken?
Kinderen en jongeren die te maken hebben met psychische of gedragsproblemen vinden het soms moeilijk om sociaal contact te maken met anderen. In sommige gevallen zijn zij hierdoor makkelijker slachtoffer van pestgedrag.
Deze week vindt de Week tegen Pesten plaats met als thema 'Buitensluiten? Uitgesloten!'
Wervelkind biedt veel trainingen met diverse hoofdthema’s. Van angst en depressie tot ADHD en van oudergesprek tot het maken van een ontwikkelplan. Maar, dan zijn we eigenlijk pas halverwege. Want het is juist jouw scholingsvraag en input die onze training tot jouw training maakt.
Lees meerIedere start van een schooljaar brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.
Het lijkt soms of deze uitdagingen, door bijvoorbeeld het tekort aan collega’s in onderwijs en zorg, dit jaar nog groter zijn dan voorheen.
Suïcide…geen makkelijk maar wel een belangrijk onderwerp.
Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse Wereld Suïcide Preventie Dag plaats.
Wij vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan suïcide. Niet alleen op deze dag, maar op alle dagen.
Mensen met autisme zijn ongevoelig. Of, autisme is een verstandelijke beperking.
Er zijn heel wat misvattingen over autisme. (Her)ken jij ze?
Als je een training volgt, wil je wel dat die voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.
Zo zijn de trainingen van Wervelkind bij CRKBO geregistreerd.
Het schooljaar loopt langzaam ten einde. Iedereen is bezig met afronden van de laatste (school)zaken voordat de deuren een aantal weken sluiten voor de zomervakantie. Dat geldt ook voor Wervelkind. Maar toch komen we nog met nieuws!
Lees meerHet schooljaar loopt tegen het einde. Maar dat betekent niet dat er al achterover wordt geleund.
Op veel plekken kijkt men nu naar de invulling van komend schooljaar en meer specifiek de studiedagen.