Alterius is een dynamische onderwijsinstelling.
Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten bundelen we hier onze nieuwsberichten voor je.
Nieuwscategorieën
Natuurlijk zijn we blij dat we na twee jaar drive-thru weer met z’n allen de uitreiking van de diploma’s kunnen vieren. Alle geslaagden van vso De Buitenhof zaten met introducées in de zaal bij Auberge De Rousch.
Lees meerHet is zover. De afsluiting van school- en cursusjaar 2021-2022 is een feit!
Lees meerBart Havenaar wordt met ingang van 1 oktober 2022 de nieuwe directeur onderwijs van Stichting Alterius, voor zowel Buitenhof als Sint Jozef. Hij volgt daarmee interim-directeur Joris Verhoeckx op.
Lees meerIZEO XONAR (LWTC): een locatie waar Alterius samenwerkt met XONAR volgens de IZEO-methodiek. Onlangs spraken onze collega's van XONAR met Lilian. Zij is als ambulant hulpverlener werkzaam binnen het LWTC. Lees hier haar enthousiaste verhaal.
Lees meerDe laatste training van dit schooljaar geven we bij Teach!
Tijdens deze training staat Autisme Spectrum Stoornis (ASS) centraal.
Wist je dat leerlingen met ASS niet altijd uitkijken naar de komende vakantieperiode?
Het RIVM heeft dit besloten na overleg met het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut. Volgens het KNMI kan het warme weer tot en met woensdag aanhouden. Het hitteplan én smogwaarschuwing gelden voor het hele land.
Ook wij houden rekening met het Nationaal Hitteplan.
De Buitenhof deed mee aan de challenge 'Keith Haring de wijk in' die SCHUNCK afgelopen maart startte.
Inmiddels maken de kunstwerken van onze leerlingen deel uit van de Keith Haring Club Expo.
En dat niet alleen. Er is ook nog een aparte kunstroute voor de werken van De Buitenhof.
Het einde van het schooljaar is in zicht. En daarmee ook de zomervakantie.
Maar niet alle leerlingen kijken uit naar deze periode.
De Buitenhof kent meerdere locaties. Eén ervan is de locatie op de Heldenvierlaan.
Daar is het op dit moment muisstil.
‘Het is hier écht rustig’ laat stagiaire Alinde zich ontvallen tijdens een lunchpauze in haar eerste stageweek. De overige collega’s van De Buitenhof glimlachen. Het is een veelgehoorde opmerking van ‘externen’ als ze op onze school rondlopen.
Een aantal weken later schuift Alinde opnieuw aan tafel. Dit keer voor een interview. Want we zijn wel benieuwd naar haar stage-ervaringen tot nu toe.
Bij de training 'Voeren van gesprekken' onlangs zaten ook deelnemers die niet direct zélf veel te maken hebben met het voeren van gesprekken. Hoe mooi is het dan als je ná de training toch aangeeft dat die voor jou óók heel waardevol was?
Lees meerSCHUNCK startte in maart de challenge ‘Keith Haring de wijk in’. Aanleiding was de start van de expositie ‘Keith Haring: Grace House Mural’ in SCHUNCK.
De interesse van Marc van Soest, docent beeldend bij De Buitenhof, was meteen gewekt. ‘Dit was voor ons ook meteen een kans om een kunstproject schoolbreed aan te pakken’, vertelt hij enthousiast.
‘Ze weten wat mijn zoon nodig heeft. Ze begrijpen hoe hij denkt en handelt en daardoor weten ze hoe ze daarop moeten inspelen.’ vervolgt ze. ‘En dat geeft rust.'
Aan het woord is Esther, moeder van Krasi. We gingen in gesprek met haar over Krasi, zijn stageplek en hun ervaringen met De Buitenhof als school voor speciaal onderwijs.
‘Wij vinden het belangrijk om de deskundigheid van onze docenten te blijven ontwikkelen. Hoe groter die vakkundigheid, hoe beter we onze leerlingen kunnen blijven begeleiden.’ We spreken met Chantal Roos, ondersteuningscoördinator bij Eijkhagen College.
Aanleiding voor het gesprek is een tweetal trainingen die Wervelkind onlangs gaf aan een groep docenten van deze vo-school.
Alterius verkeerde onlangs in hogere sferen. Dat gold in ieder geval voor drie van onze collega's. Zij hadden namelijk de eer om mee te mogen met een ballonvaart.
Lees meerAls het even kan, nemen we onze leerlingen graag mee naar buiten voor het onderwijs. Een les 'wateronderzoek' leent zich hier natuurlijk perfect voor!
Lees meerWervelkind helpt onderwijsorganisaties met haar expertise. Die ondersteuning is vaak vooral gericht op het kunnen (blijven) bieden van maatwerk aan leerlingen.
Wervelkind biedt maatwerk en dat is niet gebonden aan een doelgroep, school of leeftijd. Vandaar ook dat Wervelkind haar expertise breed aanbiedt. Voor ieder wat wils dus!
Het einde van het schooljaar betekent ook voorbereiden voor volgend schooljaar.
Met betrekking tot de leerlingen betekent dit kijken wat de vervolgstap zal zijn voor iedere leerling.
En, waar hangt die vervolgstap van af?
In deze periode van het schooljaar staan er weer veel schooluitjes gepland. Gezellig met zijn allen een activiteit buiten de deur, naar een pretpark, dierentuin of speeltuin iedereen kijkt er naar uit. Maar geldt dat echt voor iedereen?
Lees meerMet de zonnige dagen in dit voorjaar wordt er door de leerlingen veel tijd besteed aan het thema Lente.
Hier horen bloemen natuurlijk ook bij.
Met het project moestuin bij Care4kidz in Geleen zetten de jongeren de bloemetjes buiten!
Ze werden tijdens hun projecten omgetoverd tot echte tuinvrouwen en tuinmannen. Alles moesten de leerlingen zelf doen.
Het is mei. Dat betekent dat de meeste schoolorganisaties zich bezig houden met het opstellen van scholingsplannen en jaarroosters voor het komend schooljaar. En daarmee komen ook weer de studiedagen in zicht.
Lees meerTwee weken meivakantie, twee weken opladen.
En dat betekent dat onze collega’s van Wervelkind weer volop starten met het uitwerken van nieuwe plannen.
In het groen van de wijk Welten ligt De Buitenhof, school voor primair en voortgezet speciaal onderwijs. Het is een andere dan andere scholen. De leerlingen hier krijgen extra begeleiding vanwege hun gedrag- en/of psychische problematieken. Maar naast die begeleiding krijgen ze vooral onderwijs, zoals in iedere andere school.
Maar wel met bijzondere initiatieven. Zoals Bikken bij De Buitenhof!
Welke scholingsvragen leven er bij onze partners, onze klanten? Dat is een vraag die we bij Wervelkind centraal staat. Waar kunnen wij onze expertise inzetten om onze klanten te helpen?
Zo ontstond ook onze nieuwe training '(On)opvallend gedrag...en nu?'
Hoewel er een eind verderop een oorlog woedt, gaat het leven hier op school vaak gewoon door. Toch bleven de leerlingen van De Buitenhof niet bij de pakken neerzitten. Ze hebben de handen in elkaar geslagen om zo hun steentje bij te dragen. Dit moest natuurlijk wel op de échte Limburgse manier: met vlaai.
Lees meerAls onze nieuwe collega’s in een onderwijsgevende functie starten, nodigt Alterius hen uit voor een reeks trainingen van Wervelkind. Eén van de kernwaarden van Alterius is namelijk ‘vakmanschap’ en professionalisering is daar onlosmakelijk mee verbonden.
Wervelkind, zelf onderdeel van Alterius, biedt deze nieuwe collega’s een vijftal trainingen. Hoe ervaren onze collega’s deze trainingen? Wat biedt het hen?
We vroegen twee van de deelnemers naar hun ervaringen.
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het Autisme Fonds organiseren rond deze dag de Autismeweek: een hele week met activiteiten over autisme en voor mensen met autisme, hun familie en alle andere belangstellenden.
Lees meerBij De Buitenhof zien wij ouders en verzorgers van onze leerlingen als belangrijke partner.
Samen gaan we ervoor om onze leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen in hun ontwikkeling. En dat is ook precies de reden dat we de feedback van ouders en verzorgers zo belangrijk vinden!
De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog maar net voorbij of de volgende stemronde is alweer gepland. Deze keer op De Buitenhof! De leerlingen stemmen hier voor hun eigen leerlingenraad.
Lees meerHet voeren van gesprekken. Iedereen doet het dagelijks dus zo moeilijk kan het toch niet zijn zou je denken. En toch benaderde MosaLira Wervelkind voor het geven van een training hierover. Een praktische workshop waar de collega’s direct iets mee zouden kunnen doen. Een kolfje naar de hand van Wervelkind dus.
Lees meerKinderen leren waar hun eten en drinken vandaan komt: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. En waar kun je ze dat beter leren dan op de boerderij?
Lees meerHoe fijn is dit! Nu alle beperkingen m.b.t. coronamaatregelen zijn opgeheven kunnen ook onze collega’s van Wervelkind weer letterlijk alle kanten uit.
Lees meerDe Week van de Psychiatrie is opgedragen aan alle mensen (met of zonder psychiatrische achtergrond) die zich hebben ingezet voor verbetering van positie en het leven van mensen met psychische en psychiatrische problematiek.
En dat geeft meteen al aan dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Het feit op zich dat de positie van mensen met psychische en/of psychiatrische problemen nog altijd verbeterd moet worden, is al veelzeggend.
Weet jij altijd wie er nu eigenlijk écht voor je neus zit in jouw klas?
Weet jij altijd hoe te handelen op gedrag van jouw leerlingen?
En ben jij op jouw beurt bewust van jouw handelen en het effect ervan op jouw leerlingen?
In onze training ASS (Autisme Spectrum Stoornis) gaan wij in op de meest voorkomende kenmerken van ASS, waaronder communicatieproblemen en zintuigelijke prikkelverwerking. We bieden je praktische handvatten.
Maar heb je ook al eens tips gehad van jongeren zelf?
Creativiteit is belangrijk in de ontwikkeling van jongeren. Daarom proberen we die op verschillende manieren te prikkelen en stimuleren. Zo kregen onze leerlingen van vso De Buitenhof onlangs twee workshops Graffiti.
Een creatieve manier om uiting te geven aan datgene waarmee ook onze jongeren bezig zijn...
Begin januari startte Xavier Serradura als teamleider bij IZEO. Na vier jaar toch weer terug op het ‘oude honk’ dat Alterius heet.
We gingen met hem in gesprek. Over zijn start, zijn ‘come back’ en over waarom hij vindt dat we trotser mogen zijn.
Als jongeren reageren met woorden als ‘leerzaam’ en ‘interessant’ op een net door jou gegeven workshop, dan voelt dat goed!
Dat gebeurde een kleine twee weken geleden toen Wervelkind te gast was bij CIOS. Voor twee groepen studenten verzorgden onze trainers daar de workshop ‘Welzijn’.
In deze tijd een heel belangrijk item, zeker ook voor de jongeren.
Onlangs bezochten onze leerlingen van IZEO Via Jeugd Bouchon d’Enface.
In het kader van een reeks bliksemstages, georganiseerd door JINC, stond nu dit restaurant in Maastricht op de planning. En, eindelijk weer een keer een stage écht op de werkplek. Door corona hebben onze jongeren de afgelopen periode vooral de bliksemstage op hun eigen onderwijslocatie ervaren.
Stichting kom Leren vroeg Wervelkind een training op maat te maken. Een training die past in hun eigen aanbod voor de startende leerkrachten binnen kom Leren.
Wervelkind ging ermee aan de slag!
Susanne en Rachelle, trainers van Wervelkind, zijn beiden al jaren werkzaam in het speciaal (voortgezet) onderwijs. Als leerlingbegeleider en leerkracht is het begeleiden van kinderen en jongeren hun ‘core business’. ‘Ik vind het nog altijd heel mooi dat wij deze rol mogen vervullen. Dat wij onze leerlingen mogen begeleiden en hen zo weer een stap verder in hun ontwikkeling te brengen.’, aldus Susanne.
Lees meerDe roep om aandacht voor het welzijn van kinderen, jongeren is steeds luider te horen. Niet alleen door de uitkomsten van allerlei onderzoeken, maar ook van ouders zelf.
Lees meerJezelf uitdrukken kan op veel verschillende manieren. Onze leerlingen van De Buitenhof lieten zich inspireren door 'oude' kunstenaars en vertellen aan de hand van hun eigen kunstwerk hun eigen verhaal.
Lees meerStructuur bieden. Hoe doe ik dat eigenlijk?
Voor een leerling met autisme is structuur essentieel.
Dat klink heel eenvoudig, maar hoe ga je concreet te werk?
Een warm welkom aan de voedingscoach André Mostard.
Want een aantal van onze leerlingen van IZEO XONAR (LWTC) heeft al eens eerder een gastles van deze coach gehad. Het is mooi om te zien hoe André en deze leerlingen elkaar herkennen en meteen in gesprek gaan over….gezonde voeding!
Meer weten over het thema ‘Hechting’ of ‘AD(H)D’?
Of ga je liever aan de slag met een thema als ‘Het voeren van gesprekken’? Ook dat kan!
Naast de reguliere trainingen biedt Wervelkind nu ook trainingen online aan!
Eerder berichtten we al over het terugtreden van Chris Hesse als directeur van St. Jozef met ingang van 1 februari aanstaande. Het resterende gedeelte van dit schooljaar zal Chris zich bezig houden met andere projecten.
Residentieel onderwijs is een van de thema’s waarmee Alterius nauw verbonden is en waar het zich zeer betrokken bij voelt. We zijn daarom verheugd dat Chris juist als projectleider Residentieel Onderwijs (regio -Landsdeel- Zuid) bij de VO-raad aan de slag gaat.