Tijdens de informele terugkoppeling deelde de inspecteur al complimenten uit over hetgeen ze tijdens het bezoek had gezien. Nu staan de bevindingen zwart op wit in het formele inspectierapport. Wij zijn er trots op!
Juiste schets van de context
Manon, teamleider bij IZEO Via Jeugd in Cadier en Keer, gaf in een eerdere reactie al aan blij te zijn met de erkenning die inspectie direct na het bezoek gaf. In het inspectierapport dat de school onlangs ontving is ook nadrukkelijk aandacht voor de context waarin de school zich bevindt. ‘De school biedt onderwijs in een context van onzekerheid. Onzekerheid voor de leerlingen vanwege het feit dat vaak onbekend is hoelang ze blijven. Ook is vaak onbekend waar zij gaan wonen en naar school gaan als ze de school verlaten. Maar ook onzekerheid vanwege het feit dat de JeugdzorgPlus in transitie zit’ is de letterlijke tekst uit het rapport. ‘Ook dat voelt als erkenning,’ reageert Manon. ‘We zijn als school verbonden aan de JeugdzorgPlus en dat betekent inderdaad ook voor ons nog onduidelijkheid over de vorm van onze school in de toekomst. Het feit dat dat wordt meegenomen in een rapport is voor ons belangrijk.’
Komen tot leren
Nog belangrijker noemt Manon het dat inspectie ziet dat ‘leerlingen weer tot leren komen’. ‘Dat is namelijk waarom we hier zijn, waarom we doen wat we doen.’ zegt Manon. ‘En als inspectie dit ziet en benoemt, bevestigt dat dat we op een goede manier bezig zijn.’ Inspectie ziet dat school bepaalt wat er nodig is om op de ontwikkeling van de leerling in te spelen. Ze ziet een stimulerend en passend leerklimaat, zowel op pedagogisch als didactisch vlak. ‘En als ze dit tijdens het bezoek zien, dat leerkrachten gerichte feedback geven en verschillende werkvormen afwisselen, waardoor leerlingen niet alleen weer tot leren komen maar dit ook nog in een veilige omgeving kunnen doen is dat natuurlijk hartstikke mooi.’
Eigenaarschap
Inspectie omschrijft het onderwijsteam als stabiel en veerkrachtig. ‘Medewerkers voelen zich veilig en durven zich kwetsbaar en lerend op te stellen. Ze staan voor elkaar klaar, hebben zichtbaar plezier en zijn betrokken op hun werk en de leerlingen.’ aldus het rapport.
‘Dat kwaliteit van het onderwijs belangrijk is, is natuurlijk een open deur. Maar als externen zien dat je medewerkers ‘eigenaarschap van de onderwijsontwikkelingen tonen en zich verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit ervan’, dan maakt je dat als teamleider alleen maar trots’, glimlacht Manon.
Altijd wel iets te verbeteren
Die verantwoordelijkheid voor de kwaliteit maakt ook meteen dat er altijd wel iets te verbeteren valt. En dat is goed. Zo gaan we aan de slag met ons verzuimbeleid en kijken we met onze partner Via Jeugd naar de doelen van de themagerichte modules zodat deze ook verantwoord passen in onze onderwijsuren.
Inspectie heeft vertrouwen dat we dit aanpassen. Zodoende hoeven we voor 1 oktober aanstaande alleen schriftelijk aan te tonen dat we dit hebben gedaan.