Autismeweek 2022

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het Autisme Fonds organiseren jaarlijks de Autismeweek: een hele week met activiteiten over autisme en voor mensen met autisme, hun familie en alle andere belangstellenden.

35 miljoen mensen

Autisme is een aangeboren aandoening waardoor signalen in de hersenen niet goed worden verwerkt. Mensen met autisme kunnen hun omgeving als onsamenhangend ervaren. Sommigen ondervinden juist meer moeilijkheden met hun inlevingsvermogen.
Naar schatting 35 miljoen mensen over de gehele wereld hebben een stoornis in het autistisch spectrum.

Modeziekte?

Volgens Marjolijn Busman van de NVA ervaren mensen met autisme alles in fragmenten. Ze kunnen geen geheel maken van de informatie in hun hoofd. Daarbij zien ze elk detail. "Alles komt even hard aan. Iemand met autisme die door de Kalverstraat loopt, zou gek worden van alle impulsen die op hem afkomen." Busman ziet autisme niet als een modeziekte. Wel wordt de diagnose steeds vaker gesteld. Omdat er betere methoden voor opsporing zijn, wordt het steeds vroeger gesignaleerd, meestal bij kinderen van acht of negen jaar. "Mensen zien niet aan iemand dat hij of zij autisme heeft. Het is een onzichtbaar probleem. Daarom onderschatten veel mensen het."

Meer kennis!

Vaak komen de problemen op school aan het licht. Scholen zijn maar weinig gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met autisme. Uit onderzoek van de Ombudsman is al gebleken dat ruim duizend kinderen thuis zitten, omdat de school hun geen gepast onderwijs kan aanbieden. "Wij pleiten dan ook voor meer kennis bij onderwijskrachten, zodat ze de kinderen beter kunnen helpen."

Begrip

De organisatie pleit ook voor meer begrip van mensen in de omgeving. "Als het over mensen met autisme gaat, wordt vaak gezegd dat ze zich maar moeten aanpassen. Wat die mensen dan niet beseffen, is dat zij zich al de hele dag aanpassen, en dat kost ze enorm veel energie."

Heb je naar aanleiding van dit artikel zélf behoefte aan een training over ASS?
Neem dan contact op met onze trainers van Wervelkind!

Bron artikel: NVA


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!