In Zuid-Limburg voelt meer dan de helft van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar zich eenzaam.
Landelijk verschenen er de afgelopen tijd al veel rapporten over de psychische gezondheid van onze jongeren. Ook de Limburgse GGD’s komen nu met die conclusie uit hun eigen onderzoek.
Praten over mentale problematiek moet normaal worden
Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek ging L1mburg Centraal in gesprek met één van deze jongeren én met GZ-psycholoog Sanne Meijers.
In dit interview geeft Sanne aan dat het vooral zij graag ziet er meer aandacht is voor mentale problematiek onder jongeren. ‘Wat ik heel belangrijk vind, is echt dat nog voordat iemand bij de psycholoog terechtkomt, en dan denk ik vooral aan onderwijs, eerstelijns zorg, verenigingsleven bijvoorbeeld, dat daar veel meer aandacht voor mentale problematiek is en dat het vooral mét elkaar besproken wordt. En dat het echt met elkaar normaler wordt om over zaken als eenzaamheid, somberheid, angst, perfectionisme te praten.’ aldus Meijers.
Rol voor het onderwijs
Welke rol is er dan weggelegd voor het onderwijs hierin? En vooral, hoe pak je dit concreet aan?
Wervelkind ontwikkelde hiervoor een training, die steeds op maat wordt aangeboden.
Want net als Sanne is Wervelkind van mening dat het samen praten over mentale problematiek meer moet gebeuren. Hoe meer aandacht ervoor is, hoe beter.
Bekijk hier het interview met Meijers terug.