‘Juf,
er zit een vlieg
in de klas!’

Leerlingen reageren vaak sterk en direct als er een beestje in de klas zit. Een vlieg, een bij, een wesp, alle aandacht gaat naar deze ongevraagde bezoeker in de klas.

Soms kun je als leerkracht een mooi bruggetje maken naar de lesstof, maar meestal betekent het dat jij jouw les moet onderbreken.

Extra prikkel

De insect in de klas is een extra prikkel. Helemaal als het beestje op het digibord zit, waardoor het scherm automatisch reageert op zijn bewegingen. Dat zorgt ervoor dat leerlingen direct zijn afgeleid.

Zeker voor leerlingen die al kampen met concentratieproblemen, zoals bijvoorbeeld AD(H)D of ASS is het lastig met die onverwachte, extra prikkel om te gaan. Maar ook leerlingen die bang zijn voor insecten als bijen of wespen verliezen hun concentratie op een moment als deze.

Bewustwording

Met het aankomende mooie lenteweer wordt de kans op insecten in de klas weer groter. Wees je bewust van wat zo’n klein beestje teweeg kan brengen. Voor jou als docent voelt het misschien onbenullig, maar voor een leerling kan het heel groot zijn.

Ben je je hier bewust van als leerkracht, dan ben je al voor een groot deel voorbereid.


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!