Onderwijs-programma

Alterius biedt haar leerlingen een onderwijsaanbod dat aansluit bij hun eigen ontwikkelingsperspectief.

Hier vind je informatie over onze onderwijsprogramma bij vso De Buitenhof.

Onderwijsprogramma De Buitenhof 

Binnen alle locaties van De Buitenhof bestaat de mogelijkheid uit te stromen naar dagbesteding, arbeid of vervolgonderwijs. De capaciteiten en mogelijkheden van iedere leerling worden onderzocht. Aan de hand hiervan wordt een onderwijsaanbod samengesteld dat past bij het ontwikkelingsperspectief van de jongere.

Ongeacht welk niveau of welk uitstroomprofiel onze leerlingen hebben, ze worden allen intensief begeleid. Binnen onze school werken we met een Commissie voor Begeleiding (CvB). Leden van deze commissie begeleiden het proces van onze leerlingen op het gebied van onderwijs. Hierbij vindt steeds nauw overleg plaats met de externe betrokkenen van onze leerling.

Dagbesteding

Wanneer een leerling perspectief dagbesteding heeft, vindt gedurende de schoolperiode van de leerling vaak al diverse interne stages plaats. Op deze manier kan de leerling zich al kan voorbereiden op dit vervolgtraject.

Arbeid

Leerlingen met het perspectief arbeid zullen hun onderwijsperiode bij De Buitenhof onder andere invullen met stage. Eventueel kan een leerling ook branchegerichte cursussen volgen met als doel de kans op de arbeidsmarkt vergroten. Het deelnemen aan deze cursussen zal altijd in samenspraak met de ouders / verzorgers zijn.
Deze branchegerichte cursussen zijn kortdurende cursussen waarbij leerlingen een certificaat kunnen behalen wat zorgt voor een succeservaring. Voorbeelden van deze cursussen zijn VCA, heftruck, minigraver, bosmaaier, motorkettingzaag en sociale hygiëne. Alle informatie over deze cursussen (zoals startdata en kosten) zijn te vinden in ons overzicht (pdf).

Vervolgonderwijs

Leerlingen die vervolgonderwijs als perspectief hebben, kunnen bij ons op diverse niveaus onderwijs volgen.

• Vmbo TL (Theoretische Leerweg) – de leerling kan via ons staatsexamens voor deze opleiding afleggen
• UNIK (diplomering mbo 1) – de leerling kan hier kiezen uit vijf verschillende profielen:
- dienstverlening en zorg;
- verkoop en retail;
- horeca, voeding of voedingsindustrie;
- bouwen, wonen en onderhoud;
- techniek.

Bernardinus Schakelroute

In samenwerking met het Bernardinuscollege biedt Alterius via de Bernardinus Schakelroute onderwijs aan voor havo- en vwo-leerlingen. Deze route is speciaal voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte die nog niet kunnen starten in een reguliere klas. Via een schakelroute-arrangement nemen zij deel aan deze Schakelroute.  
In het kort komt het voor de leerlingen hier op neer: de leerlingen worden geplaatst in zogenaamde schakelklassen. Hier krijgen ze les van docenten van De Buitenhof én docenten van het Bernardinuscollege. 
Het doel is om de leerlingen te laten schakelen van speciaal naar regulieronderwijs. 
Kijk voor meer informatie op de website van het Bernardinuscollege.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!