Wat gebeurt er bij psychose?

Je hoort er vaak over in het nieuws: mensen die in een psychose de vreemdste dingen doen. Jaarlijks krijgen duizenden Nederlanders ermee te maken, maar erover praten lijkt taboe.
Wij vinden het belangrijk dat deze taboes verdwijnen. Eén van de manieren om dat te doen is om erover te praten en ervaringen en informatie te delen. In enkele van onze trainingen, bijvoorbeeld die over Depressie, gaan we ook kort in op psychose. Hier in het kort alvast wat algemene informatie.

Wat is psychose?

Wat gebeurt er nu precies bij een psychose en waarom raak je het contact met de werkelijkheid kwijt?
Een psychose is een toestand waarbij je contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. In een psychose leef je in je eigen werkelijkheid. Je ziet beelden of hoort stemmen die er voor anderen niet zijn. Of je bent ervan overtuigd dat je achtervolgd wordt.

Wanneer kun je een psychose krijgen?

Als je gevoelig bent voor psychoses, kunnen prikkels of gebeurtenissen in je leven sneller leiden tot een psychose dan bij andere mensen. Een stressvolle of vermoeiende periode kan dan een aanleiding zijn, het drinken van alcohol of het veelvuldig gebruik van drugs. Er zijn veel verschillende oorzaken waarom je gevoelig kunt zijn voor psychoses, en de aanleidingen van een psychose verschillen per persoon en situatie.

Hulp of advies

Heb jij of iemand in je omgeving te maken met psychose en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

RTL Nieuws maakte onlangs een korte video over psychose 'Gevangen in je eigen hoofd'.
Bekijk het hier.

terug naar de website van Wervelkind


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!