Natuur in de kijker

Op onze school besteden we op verschillende manieren aandacht aan (het belang van) de natuur. Onlangs berichtten we nog over het Voedselbosje dat leerlingen van vso De Buitenhof zelf aanlegden en waar alle leerlingen van de school van kunnen genieten.
Maar aan het begin van deze week stond natuur op een andere manier in ‘de kijker’.

Passie voor natuur?

De Buitenhof heeft Bart, van KidzKlix, uitgenodigd om twee groepen leerlingen uit te dagen op een andere manier naar natuur te kijken. Om even warm te draaien start Bart met een natuurquiz. Hij is erg benieuwd naar wat onze leerlingen al van ‘de natuur’ weten en tegelijkertijd kan hij het enthousiasme en de passie voor natuur al even peilen. Dat blijkt wel snor te zitten.

Natuur op eigen wijze vastleggen

Dan gaat de echte opdracht van vandaag van start. Iedere leerling krijgt een eigen fototoestel uitgereikt. Met dit toestel op zak loopt de hele groep even later door het prachtig groene park om de hoek van de school. Ze krijgen de totale vrijheid om dat wat ze ontdekken in de natuur op eigen wijze vast te leggen op beeld. Niet veel later zien we leerlingen op hun hurken, op de tenen, half liggend op de grond… alles om een zo goed mogelijk plaatje te schieten. ‘Heerlijk om te zien hoe de kinderen, ieder op hun eigen manier, hier zo enthousiast mee aan de slag gaan,’ zegt juf Joyce.

Kijken met focus

KidzKlix die de passie voor natuur bij kinderen zo groot mogelijk wil maken. En dat doen ze op een speelse manier door de leerlingen gewapend met een fotocamera naar de natuur te laten kijken. ‘Volgens ons is het een prachtige manier om kinderen te verbinden met de natuur,’ vertelt Bart. ‘Een camera stelt je namelijk in staat om anders, met meer focus naar iets, in dit geval de natuur, te kijken.’

Voor ‘jong en oud’

Niet alleen de leerlingen van so De Buitenhof, maar ook de vso-leerlingen gingen aan de slag met een camera. Ook zij trokken eropuit en gaven hun ogen de kost. Naast prachtige foto's van planten, bloemen en insecten, werd er links en rechts ook natuur ontdekt tussen de tegels door. ‘Mooi dat ze ook hier oog voor hebben.’ aldus juf  Annemiek.

Prachtige plaatjes

Het uur in de natuur vliegt om: als je echt gaat kijken, zie je steeds meer. In totaal zijn er zo’n 1500 foto’s gemaakt. Een mooie taak voor Bart om een eerste selectie te maken die in de klas kan worden getoond. Bij het zien van de selectie kunnen de leerlingen bijna niet geloven dat ze zoveel gezien hebben én dat ze deze foto’s zélf hebben gemaakt. ‘Een dubbele verrassing of eigenlijk ontdekking,’ aldus Bart. ‘Niet alleen van hun eigen kunnen, maar ook van wat de natuur te bieden heeft.’


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!