Nationale dag tegen eenzaamheid onder jongeren 

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Dat is het helaas niet.
In de Week tegen Eenzaamheid is er ook aandacht voor jongeren. Want ook in Nederland is er een grote groep jongeren die zich alleen voelt. Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geeft 8 procent aan chronisch gevoelens van eenzaamheid te hebben.

Hoe kan eenzaamheid ontstaan?

Er zijn drie onderliggende mechanismen die een grote rol spelen bij het ontwikkelen van eenzaamheid; geen toegang tot leeftijdsgenoten, minder sociaal vaardig zijn en/of een negatief denkbeeld hebben. Jongeren met bijvoorbeeld een pestverleden, psychosociale problemen of moeilijke opvoedingssituatie lopen vaak extra risico om gevoel van eenzaamheid te ontwikkelen.

Gevolgen van eenzaamheid

De gevolgen van eenzaamheidsgevoelens bij jongeren kunnen groot zijn. Dit kan variëren van een slecht slapen, last hebben van hoofdpijn of buikpijn tot zich down voelen of het huis niet meer uit durven. Ook zijn er jongeren die zichzelf afvragen of ze nog wel willen leven. Het is dus van groot belang dat we eenzaamheid herkennen en deze jongeren helpen.

Hoe herken je eenzaamheid?

Vaak weten jongeren hun eenzaamheid (goed) te verbergen. Op welke signalen kun je letten zodat je deze jongeren kunt helpen? Als familielid, begeleider maar ook bijvoorbeeld als klasgenoot.
Er is gelukkig steeds meer informatie te vinden over wat je kunt doen of wat je juist niet moet doen. Zo vind je op de site van Eenzame Jongeren een aantal praktische tips.

Praat erover!

Heb je vermoeden van eenzaamheid bij een jongere? Maak het bespreekbaar!
Tijdens onze trainingen bieden wij ook handvatten over hoe signalen te herkennen en hoe in gesprek te gaan met jongeren die kampen met eenzaamheidsgevoelens.
Meer informatie? Neem vrijblijvend contact op.

terug naar de website van Wervelkind


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!