Ministerie van OCW bezoekt Alterius

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt het belangrijk om onderwijsprofessionals te betrekken bij (het ontwikkelen van) beleid. Eén van de manieren waarop ze de verbinding tussen beide willen leggen is via het ‘platform’ Denk mee met OCW.

Maar OCW gaat ook geregeld op werkbezoek. Zo bezocht Dorien Aartsma (onderzoekscoördinator bij OCW) afgelopen week onze stichting.

Uitnodiging

‘Feitelijk hebben we OCW al in een eerder stadium uitgenodigd,’ zo vertelt Joris. ‘In de nieuwsbrief van Denk mee met OCW zag ik een oproep naar ‘werkbezoekplekken’. Ik heb toen direct laten weten dat wij graag vertellen en laten zien hoe wij ons onderwijs hier vormgeven. Daar werd positief op gereageerd en zodoende maakt Dorien vrijdag een rondje langs onze locaties.’

Op pad

Om een zo compleet mogelijk beeld te geven van onze stichting, hebben we Dorien letterlijk mee op pad genomen: van Heerlen via Urmond naar Cadier en Keer. ‘Iedere locatie kent zijn andere doelgroep en dynamiek. Om daar een beeld van te krijgen, moet je echt even de locaties ‘geproefd’ hebben.

Om Dorien een zo compleet mogelijk beeld te geven, hebben we direct (we hoorden pas enkele dagen voor haar komst dat ze ons kwam bezoeken) een programma voor haar opgesteld. ‘En juist bij IZEO is het samenspel zorg en onderwijs het essentiële onderdeel van het concept, het is daarom extra waardevol om beide kanten te kunnen belichten en letterlijk te kunnen laten zien aan Dorien,’ aldus Nicole Oligschläger, coördinator Zorg en Onderwijs.

Specialistisch aanbod

Hoe was het voor Dorien om een dagje mee te lopen in onze stichting?

 ‘Ik ben echt super warm ontvangen, heel leuk.’ zo reageert ze. ‘Op iedere locatie sprak ik met enorm betrokken collega’s. Je voelt gewoon dat ze er alles aan willen doen om deze leerlingen verder te brengen, om hieraan bij te dragen.’

Dorien geeft aan dat haar bezoek ook even moet bezinken. ‘Als je hoort zeggen dat dit echt de laatste kans voor een leerling is om te leren lezen, dan betekent dat nogal wat.’ Ze vervolgt: ‘Ik heb ook even bij een collega in de klas gezeten. Toen ik binnenkwam zaten er vijf leerlingen, maar even later waren het er nog maar drie. Dat er zo’n intensieve begeleiding nodig is voor sommige kinderen in dit specialistische aanbod …… dat realiseerde ik me eigenlijk niet goed. Ik vond het een hele leerzame dag en wil iedereen bedanken.’

Versterken gespecialiseerd onderwijs

‘We versterken ons aanbod van gespecialiseerd onderwijs in de regio door de focus te leggen op kennis- en expertiseontwikkeling’ is één van de strategische thema’s die we in ons Koersplan benoemen. Met een werkbezoek vanuit OCW, zoals Dorien deed, willen we onze praktijk, ons aanbod en onze aanpak graag delen met ‘de buitenwereld’.

Hopelijk leidt dit tot nieuwe verbindingen die ons niet alleen helpen bij het versterken van gespecialiseerd onderwijs in de breedste zin van het woord maar die ons ook kunnen helpen bij onze eigen kennis- en expertiseontwikkeling. 


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!