Het is nog lekker weer en de terrasjes zitten aardig vol. Binnen spreken we met Coen, uitbater van ’t Pothuiske in Maastricht. Hij is dit jaar voor het eerst gestart als stagebegeleider van cursisten van Praktech.

De cursus Horeca van Praktech bestaat namelijk niet alleen uit een theoretisch en praktijkgedeelte, maar ook uit een stage. Alleen zo leren cursisten hoe de echte werkomgeving eruit ziet en functioneert.

Soms gaat het anders dan verwacht

Dat is ook de mening van Coen. ‘Je leert het beste door inderdaad het geleerde in praktijk te brengen. In ons geval gaat het dan om het uitserveren van drank en eten.’

Maar soms gaan de dingen iets anders dan verwacht. Coen geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat iedereen een kans verdient, juist ook diegenen die niet een heel makkelijk voortraject hebben gehad. ‘Maar dat betekent ook dat je samen kijkt en afspreekt wat de taken gaan worden. Het is goed dat je als cursist ambities hebt en bijvoorbeeld ook bestellingen wilt opnemen, maar dat komt in sommige gevallen nog te vroeg in het leertraject. En dan moet je daarover ook eerlijk zijn.’

Leerzame ervaring

Ook Samira, stagiair bij Coen, geeft aan dat het niet altijd ging zoals ze voor ogen had. Waar zij graag de afwisseling tussen bar en bediening zag, was dat hier nu niet mogelijk. Desondanks geeft Samira wel aan dat zij deze stage als een leuke en leerzame ervaring ziet.

Uitdaging voor de toekomst

Zo kijkt Coen er ook op terug, als een leerzame ervaring. ‘En dat is natuurlijk ook wat een stage moet zijn. En dat geldt dus niet alleen voor Samira, maar ook voor mij. Ik blijf het belangrijk vinden om te investeren in toekomstige collega’s. Wat mij wel aan het denken heeft gezet, is hoe je omgaat met het geven van die kansen. En dat vind ik wel een leuke uitdaging!’

Samen leren, dat is Praktech

Bert, werkmeester van de cursus Horeca, zegt hiervan ook weer geleerd te hebben. ‘Dit voorbeeld geeft als geen ander aan, dat wij (Praktech) alles samen doen. Ook samen leren dus. Zowel de cursist, het stagebedrijf als wij als opleiding. Door naar elkaar te luisteren en open te staan voor feedback kunnen we groeien.’

Overigens heeft Samira inmiddels haar cursus Horeca succesvol afgerond!

terug naar de website van Praktech


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!