De Buitenhof gaat met Keith Haring de wijk in

SCHUNCK startte in maart de challenge ‘Keith Haring de wijk in’. Aanleiding was de start van de expositie ‘Keith Haring: Grace House Mural’ in SCHUNCK.

De interesse van Marc van Soest, docent beeldend bij De Buitenhof, was meteen gewekt. ‘Dit was voor ons ook meteen een kans om een kunstproject schoolbreed aan te pakken’, vertelt hij enthousiast.

Schoolbreed project

Alle leerlingen van de school zijn betrokken, van de jongste leerlingen op het basisonderwijs tot en met de leerlingen van het voortgezet onderwijs. ‘Inderdaad,’ bevestigt Van Soest, ‘van jong tot oud, ieder heeft zijn eigen taak. De leerlingen van Techniek hebben bijvoorbeeld de figuren gezaagd. Vervolgens heeft iedere klas een eigen figuur met een eigen kleur gekregen en verzamelden de leerlingen zelf materiaal om die figuren te ‘beschilderen’. Ook dat is namelijk door de klassen zelf gedaan.’

Letterlijk street art

Het leek Marc en zijn collega’s mooi om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij Harings werk en gedachtengoed. ‘Al brainstormend bedachten we om street art letterlijk te nemen. Wat als de kunst op straat ligt, wat als je straatafval gebruikt om je eigen kunst te maken? Zo ontstond het idee om figuren van Haring te ‘beschilderen’ met straatafval zoals drank-blikjes, karton, papier, plastic, kapot speelgoed en verpakkingsmateriaal’ aldus Marc.

Voorbereiding

In aanloop naar dit project brachten de leerlingen eerst een bezoek aan de tentoonstelling Keith Haring; Grace House Mural. ‘Ja, de leerlingen waren enthousiast. En het was mooi om te zien dat er discussies loskwamen. Was dit wel kunst? Wat is het verhaal áchter het werk? En de onderwerpen die Haring aansneed, zijn die nog steeds actueel?’ zo somt Marc op. ‘Zo zie je dat kunst een brede maatschappelijke functie heeft en niet alleen met ‘tekenen of handvaardigheid’ te maken heeft’, lacht Marc.

Keith met De Buitenhof de wijken in!

Inmiddels is bekend dat De Buitenhof één van de vier scholen is die samen met SCHUNCK het nalatenschap van Haring opnieuw tot leven mogen laten komen. Naast dat de werken van de leerlingen te zien zullen zijn in SCHUNCK zelf, wordt een gedeelte ook getoond door winkeliers in de binnenstad.
Om dit alles ook nog op beeld vast te leggen kwam het team van Koraal Media filmen en foto's maken.
Daarover later nog meer!


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!