Bruggen slaan tussen zorg en speciaal onderwijs

Nicole Oligschläger is sinds een jaar aan de slag als projectleider Zorg en Onderwijs. En in het afgelopen jaar is er heel wat gebeurd op dit vlak.

In 2018 startte IZEO (Integraal Zorg en Onderwijs) in Cadier en Keer. Vanaf dat moment biedt Alterius samen met zorgpartner Via Jeugd (toen nog SJSJ) de jongeren bij Icarus een onderwijs-zorgarrangement aan. Sindsdien neemt ook de externe interesse in IZEO een vlucht. En dus werd de functie van projectleider Zorg en Onderwijs in het leven geroepen.

Bruggen slaan

‘Ik sla als het ware de brug tussen het speciaal onderwijs en zorg, dus tussen Alterius en onze (potentiële) zorgpartners. Op die manier ontwikkelen we IZEO door en kijken we steeds per doelgroep, per zorgaanbieder naar de mogelijkheden voor een maatwerk onderwijs-zorgarrangement.’, vertelt Nicole.

IZEO-locaties

Sinds de start van IZEO Cadier en Keer zijn er twee nieuwe vestigingen van start gegaan: IZEO Geleen (i.s.m. Care4Kidz) en IZEO Simpelveld (i.s.m. Koraal).

Onze locatie Gastenhof was ook al een IZEO-locatie geworden: IZEO Urmond. Deze locatie werkte in de praktijk eigenlijk al lange tijd volgens het IZEO-principe en ging gelijk op met IZEO in Cadier en Keer. De samenwerking tussen Alteirus en Koraal is al jarenlang heel intensief, met als resultaat dat je zowel inhoudelijk als organisatorisch blijft groeien.

Kracht van IZEO

Ondanks het verschil in doelgroep, vorm van zorg en fysieke ruimtes hebben alle IZEO-locaties één ding gemeen: iedere jongere krijgt een integraal zorg- en onderwijsarrangement met perspectief voor ogen. Dat is de kern en ook de kracht van IZEO. Van daaruit willen we verder ontwikkelen. Niet alleen doorontwikkelen van dat wat er nu staat (de onderwijsinterventies als onderdeel van het zorgarrangement), maar ook bijvoorbeeld nieuwe trajecten voor de zogenaamde thuiszitters. Ook dat is één van de taken van Nicole. En zij doet dit met haar teams steeds in nauwe samenspraak met onze zorgpartners, gemeentes en de Samenwerkingsverbanden po/vo regio Zuid-Limburg.

Kracht voor Alterius

Alle kennis en ervaring die wordt opgedaan binnen IZEO wordt ook gedeeld met de overige onderdelen en/of afdelingen van de stichting. Steeds meer vinden er over en weer interne verbindingen plaats, waardoor Alterius nog sterker en waardevoller wordt. Niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor ons netwerk en onze omgeving.  

Nicole is als projectleider ook heel actief in deze omgeving. Verschillende zorginstellingen hebben al interesse getoond in het IZEO-concept. Nicole bekijkt samen met hen wat de mogelijkheden zijn. ‘Ondanks dat ieder traject maatwerk is, moet er in de basis natuurlijk wel een gemeenschappelijk uitgangspunt, doel zijn.’, aldus Nicole. ‘En als dat goed zit, dan is er een begin.’ Iedere locatie moet een goed fundament hebben om van daaruit verder te groeien. ‘Tenslotte doen we het voor de jongeren en dan is een stevige maar flexibele organisatie een vereiste.’, zo besluit Nicole.

Wil je meer weten over IZEO? Bezoek dan onze site: https://www.izeo.nl
Direct contact met Nicole? Stuur haar een mail!


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!