Samen (deel 2)

Flexibiliteit, samenwerken, vakmanschap en respect. Dat zijn de vier kernwaarden van Alterius.
Op één of andere manier zul je deze waarden terug vinden in de verhalen van onze bloggers.
Zij nemen je mee in hun persoonlijke verhalen, waarin hun ervaringen of kijk op ontwikkelingen en de actualiteit centraal zullen staan.
Soms ontroerend of juist met humor, een andere keer kritisch of prikkelend, maar altijd vanuit hun eigen ervaring, vol enthousiasme en met hart voor hun vak!

Samen (deel 2)

In mijn vorige blog schreef ik over Samen. Samen werken, dag en nacht voor elkaar klaar staan, er samen zijn voor onze doelgroep en dat dit mij altijd gedreven heeft in wat ik deed en nog steeds doe.

Die laatste zin heeft me opnieuw aan het denken gezet.
Vanuit mijn rol als coördinator Zorg & Onderwijs werk ik stichtingbreed en zit ik aan vele overlegtafels. Voor mij sinds twee jaar vanzelfsprekend, voor de buitenwereld wellicht onbekend.
Voor jullie beeldvorming: van een overleg met één van onze zorgpartners tot een overleg met ambtenaren van de gemeente, van een afstemming met interne collega’s tot een presentatie voor bijv. JENS, van een vergadering met één van onze IZEO-afdelingen tot een meeting met onze collega’s SWV (samenwerkingsverbanden PO/VO), van een bila (bilateraal overleg) met onze bestuurder tot een afstemming met een ander onderwijsbestuur. En ga zo maar door…

Zorg & Onderwijs: wat en waarom?

Sinds een paar maanden hebben we een nieuwe bestuurder, Ronald Paulissen.
De afgelopen tijd hebben Ronald en ik vele bila’s gehad bij te praten over de organisatie op het gebied van Zorg & Onderwijs. Ook hier is ‘de samenwerking’ (met andere partners) veelvuldig besproken.
Want waarom doen we het zoals we het doen? Waarom worden bepaalde keuzes gemaakt? Wat hebben onze specifieke doelgroepen nodig? Wat is IZEO? Is dat één doelgroep?
Wat doen andere collega-scholen? En waarom doen die wat ze doen?

In deze afgelopen periode hebben we al een paar dingen kunnen concluderen: iedereen in onderwijsland heeft dezelfde passie en wil voor zijn/haar doelgroep het beste eruit halen wat erin zit. En als dat nodig is doet men dat middels een samenwerking met een zorgpartner. Soms gebeurt dit via een doelgroeparrangement, maar soms ook niet.

Juist beeld?

Aan de overlegtafels werd me ook steeds meer duidelijk dat in de buitenwereld IZEO gezien wordt als één doelgroep. Dat is een verkeerd beeld.
IZEO is voor ons een integrale werkwijze die we toepassen op diverse afdelingen binnen Alterius om onze complexe, specifieke doelgroepen te bieden wat ze nodig hebben. En dat is de combinatie van Zorg & Onderwijs binnen 1 gebouw.

Zo begeleiden we zéér uiteenlopende IZEO-doelgroepen. Van LVB (licht verstandelijk beperkt) tot gesloten Jeugdzorg. En van jongeren met extreem externaliserende problematiek tot jongeren met internaliserende psychiatrische problematiek. We werken daarom samen met diverse zorgpartners zoals Via Jeugd, Koraal, Xonar en Care4kidz. Het gaat dus niet over één specifieke groep jongeren, maar over een aantal afdelingen die gespecialiseerd zijn in hun eigen, complexe doelgroep. In totaal bestaan deze groepen samen, zonder de groep gesloten jeugdzorg (Via Jeugd), uit zo’n 60 jongeren.

SAMEN in Zuid-Limburg

Tot slot werd me aan de tafels, maar ook door landelijke symposiums, steeds meer duidelijk dat inderdaad blijkt dat we niet de enige zijn. Collega onderwijsbesturen, maar ook zorgpartners, kampen met dezelfde soort vragen en kiezen voor een werkwijze die goed lijkt te zijn voor hun specifieke doelgroep.
De afgelopen weken zijn Ronald en ik daarom meer op pad om ons Zorg & Onderwijs-land op te zoeken. Want wat doet iedereen nu eigenlijk in ons mooie Zuid-Limburg? Voor welke specifieke doelgroepen zijn er al goeie samenwerkingen, maar voor welke nog niet? Welke door-ontwikkeling is nodig? En kan dit niet nóg meer SAMEN? Want we zijn niet alleen!! Wat kunnen we voor en mét elkaar betekenen? Waar kunnen we elkaar bij ondersteunen en hoe doen we dit dan SAMEN in de praktijk?

Want zeg nou zelf, SAMEN ben je toch sterker dan alleen?

Heb je naar aanleiding van deze blog zin in een kop koffie om hier samen eens verder over te sparren? Graag!

Nicole Oligschläger
coördinator Zorg en Onderwijs


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!