Nieuwe blog:
IZEO Zuyderland:
een plek om te groeien

Stichting Alterius ontwerpt en verzorgt onderwijs voor kinderen en jongeren met ernstige opvoedkundige problemen en/of psychiatrische problematiek. Onze kernwaarden plezier, samenwerken, veiligheid en deskundigheid, spelen hierin een belangrijke rol.
Op één of andere manier zul je deze waarden terug vinden in de verhalen van onze bloggers. Zij nemen je mee in hun persoonlijke verhalen, waarin hun ervaringen of kijk op ontwikkelingen en de actualiteit centraal zullen staan. Soms ontroerend of juist met humor, een andere keer kritisch of prikkelend, maar altijd vanuit hun eigen ervaring, vol enthousiasme en met hart voor hun vak!


De stap van het vso (voortgezet speciaal onderwijs) naar het so (speciaal onderwijs) was best groot. Als ‘nieuwe’ collega bij IZEO Zuyderland kwamen veel nieuwe dingen op me af en was het even zoeken naar mijn plek. Maar als ik nu terugkijk, waren de eerste weken vooral wennen en accepteren dat veel nieuw was. En stiekem ook genieten. 

Waar IZEO voor staat 

Wat IZEO Zuyderland zo bijzonder maakt, is de focus op maatwerk en behandeling. Vanuit De Buitenhof bieden wij onderwijs binnen IZEO Zuyderland aan groep 3 tot en met groep 8. Ja, al deze niveaus in één klas. En zo’n klas bestaat uit 12 leerlingen. Deze leerlingen komen gedurende een lesdag allemaal op verschillende momenten naar de klas. Eigenlijk komen ze pas naar de klas wanneer ze toe zijn aan onderwijs. Dit is altijd in overleg met de behandelaren. Er is continu afstemming over het passende aanbod voor elke individuele leerling. 

De overstap van vso naar so

De grootste verandering voor mij was de lesstof en de manier van werken. In het vso werkte ik veel in groepsverband met hier en daar wat maatwerk. Bij IZEO werken we eigenlijk alleen maar met maatwerk. Je bent constant aan het differentiëren. Zo blijft de focus op de ontwikkeling van de leerlingen op hun eigen niveau. Dit was in het begin even wennen en vooral kijken hoe je dit als juf doet binnen een zeer diverse groep. Ik ben zelf nog altijd zoekende hoe ik de beste juf kan zijn voor deze doelgroep. Hierin heb ik zelf nog een hoop te leren en wellicht ook los te laten. 

De eerste weken: veel nieuwe dingen

De eerste weken waren pittig. Alles was nieuw: de locatie, de leerlingen, de collega’s en de werkwijze binnen IZEO Zuyderland. Gelukkig was er altijd wel een collega die me verder hielp. Iedereen stond open voor vragen en samen werken we nog steeds hard aan de doorontwikkeling van ons IZEO-aanbod. 
De leerlingen moesten even wennen aan mijn manier van werken. Voor deze leerlingen ben ik een nieuwe juf en iedere juf of meester geeft op een andere manier les, zo ook ik.  Ieder kind heeft zijn eigen behoeften, dus het was uitzoeken wat het beste werkte. Geduld en flexibiliteit zijn belangrijk, maar we komen er steeds meer achter wat wel en niet werkt. Ook wij leren iedere dag nog veel van de leerlingen. 

Van wennen naar een goede werkdag

Na een paar weken voelde het al veel meer als routine. De structuur was duidelijk, de leerlingen wisten wat ze konden verwachten en de samenwerking met onze zorgpartner Zuyderland werd steeds soepeler. We deelden ideeën, materialen en tips, wat het werk veel makkelijker en fijner maakt.
De leerlingen groeien ook lekker door. Wat in het begin onzeker leek, voelt nu als een goed geoliede machine. Iedereen weet wat te doen en dat zorgt voor rust in de klas.

Terugblik

Als ik terugkijk, ben ik blij met hoe alles is verlopen. De overstap van vso naar IZEO was een grote verandering, maar ook een kans om te groeien en weer meer te leren.  

Merel Nelissen
leerkracht so De Buitenhof - IZEO Zuyderland


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!