Fotograaf gefotografeerd

Fotograaf gefotografeerd

Jaren geleden hebben wij door Wouter Roosenboom, sportfotograaf, een serie foto’s laten maken. Met die serie hebben wij laten zien dat Alterius een breed palet aan onderwijs biedt op verschillende plaatsen, voor alle leeftijden en niveaus. Op mijn kamer had ik uit deze serie twaalf foto’s hangen waarmee ik die verscheidenheid kon illustreren aan mijn gasten.

Uit die reeks is de foto van de fotograferende jongen mij de afgelopen jaren dierbaar geworden. 

Het verhaal van de leerling

De gefotografeerde is voor de buitenwacht anoniem. Al onze leerlingen hebben een verhaal. Dat verhaal leren kennen en begrijpen is belangrijk. Inzicht helpt om de juiste dingen op het goede moment aan te reiken.
Maar dit verhaal moet ook weer naar de achtergrond, niet iedereen hoeft het allemaal te weten. Sensitiviteit is niet voor niks een zintuig.

Het verhaal van het onderwijs

De glimlach straalt geluk en betrokkenheid uit. Wat de leerling leert op school is belangrijk voor zijn toekomst. Maar de school is er niet alleen voor later. Het moment van nu is net zo belangrijk. Iemand die zich vandaag veilig en gelukkig voelt, ervaart de ruimte om naar de dag van morgen te kijken. 

Die camera is handmade en heeft geleid, wellicht, tot inzicht in de werking van licht en lenzen. Onderwijs heeft inhoud en heeft een programma hoe die inhoud op te bouwen. Didactiek, de kennis van hoe leer ik iemand moeilijke dingen, is een hoeksteen van het onderwijs.

De fotograaf is buiten aan de slag. Onderwijs is meer dan een gebouw en een klaslokaal. De context waarin je je iets eigen maakt, is heel bepalend of je het geleerde ook gaat toepassen.

Nieuw hoofdstuk

Deze foto siert rapportages waarin de onderwijsresultaten van Alterius worden gepresenteerd. De camera als instrument voor het maken van een foto waarmee we de tijd even stil zetten. Meten wat we hebben bereikt en elkaar de vraag stellen of we het samen goed genoeg hebben gedaan. Wat hebben de leerlingen met onze hulp bereikt en had dat beter gekund en zo ja, wat doen we om het nog beter te doen? 

Inmiddels heb ik deze foto, met de elf andere, van de muur gehaald. Symbolisch zet ik zo een streep onder mijn verhaal bij Alterius. Ik sluit een periode van 12 jaar als bestuurder af. Het is aan anderen om aan dit verhaal een nieuw hoofdstuk toe te voegen. Ik heb oprecht mijn best gedaan, alles gegeven, fouten gemaakt, dingen goed gedaan, maar bovenal veel geleerd. Met dat geleerde ga ik weer verder op pad. Uitdagingen op het gebied van het organiseren van leren blijven me nog steeds boeien. 

Door deze jonge fotograaf laat ik ook een denkbeeldige foto van jou maken. Jij, lezer van dit stukje, bent me ook dierbaar geworden. Ik wil je, in welke hoedanigheid wij elkaar dan ook ontmoet hebben, bedanken voor de samenwerking. 

Het gaat jou en Alterius goed!

Taco Bisscheroux


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!