Een Magische Kerstboomervaring

Stichting Alterius ontwerpt en verzorgt onderwijs voor kinderen en jongeren met ernstige opvoedkundige problemen en/of psychiatrische problematiek. Onze kernwaarden plezier, samenwerken, veiligheid en deskundigheid, spelen hierin een belangrijke rol.
Op één of andere manier zul je deze waarden terug vinden in de verhalen van onze bloggers. Zij nemen je mee in hun persoonlijke verhalen, waarin hun ervaringen of kijk op ontwikkelingen en de actualiteit centraal zullen staan.
Soms ontroerend of juist met humor, een andere keer kritisch of prikkelend, maar altijd vanuit hun eigen ervaring, vol enthousiasme en met hart voor hun vak!

In de knusse klaslokalen van vso-onderbouw heerst er opwinding en gezelligheid. De feestdagen naderen en dat betekent maar één ding: het is tijd om samen de kerstboom op te zetten!

Een feestelijk samenzijn

De klas zit vol diversiteit. Elke leerling heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen achtergrond, maar hier, te midden van de kerstvreugde, smelten al die verschillen weg. Het opzetten van de kerstboom wordt niet alleen een feestelijke traditie, maar ook een bijzonder moment waarin iedereen zijn eigen unieke bijdrage levert.

Samenwerken en creativiteit

Kerstballen, slingers en glinsterende lichtjes liggen verspreid over de tafels. De leerlingen buigen zich over de doos, zoekend naar de perfecte versieringen. Samenwerken staat centraal: kleine groepjes vormen zich vanzelf en de leerlingen wisselen ideeën uit over hoe de boom eruit moet komen te zien. Het is een levendige uitwisseling van creativiteit en enthousiasme.

Leerzame momenten

Terwijl de leerlingen bezig zijn met het optuigen van de boom, leren ze ongemerkt belangrijke vaardigheden. Communicatie, teamwork en het delen van ideeën worden vanzelf geoefend. Er ontstaan momenten van overleg en compromissen, waarin de leerlingen leren rekening te houden met elkaars wensen en ideeën. Ook valt er een kerstbal kapot. De leerlingen springen elkaar meteen te hulp door een blik en veger te pakken en ik hoor de woorden: ‘is niet erg hoor, kon mij ook gebeuren’.

Magische sfeer

Terwijl de lichtjes in de kerstboom beginnen te stralen, vult de klas zich met een magische sfeer. De leerlingen staan trots rond hun gezamenlijke creatie en bewonderen het resultaat van hun inspanningen. Verder hoor ik dat er een aantal complimentjes aan elkaar worden gegeven. De kerstboom weerspiegelt niet alleen de feestelijke geest van Kerstmis, maar ook de acceptatie van elkaar in de klas.

De leerling als voorbeeld

Het opzetten van de kerstboom in de klas is niet zomaar een activiteit. Het is een activiteit waarin je op een niet-schoolse manier met elkaar in aanraking komt en gaat samenwerken. Iets wat binnen Alterius op dit moment centraal staat. Effectief samenwerken. De leerlingen geven ons op deze manier een mooi voorbeeld.

Merel Nelissen
leerkracht vso De Buitenhof


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!