De Buitenhof krijgt een bos

De voorbereidingen achter de schermen zijn al getroffen. Binnenkort verrijst er op de patio bij De Buitenhof een heus bos: een voedselbosje.

‘Dit leek me een uitgelezen kans,’ vertelt juf Annemiek, initiatiefneemster van dit project bij De Buitenhof. ‘Ik kan verschillende redenen benoemen waarom dit zo’n belangrijk project is. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de thema’s gezond voedsel, natuur en klimaat, in de breedste zin van het woord. Dat we dit als school belangrijk vinden, is wel duidelijk. We zijn niet voor niets een Gezonde School. Maar met dit Voedselbosje breiden we dit als het ware weer verder uit.’

Samen met IVN

IVN heeft als droom om samen met partners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. ‘Op deze manier nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, we maken gezond eten toegankelijk en dragen we bij aan vergroening van de speelleeromgeving, biodiversiteit en klimaatadaptatie’, zo is te lezen op de site van IVN.
De Buitenhof sluit maar wat graag aan bij dit project.

Wat is een Voedselbosje?

Annemiek: ‘Je moet je voorstellen dat we in onze huidige patio 30 vierkante meter tegels gaan vervangen door dit aangelegd bos van (deels) eetbare planten, struiken en bomen. Dat betekent dat je hier over een tijdje bijvoorbeeld amandel, braam, colakruid of citroenmelisse zult aantreffen.’
Alle soorten in het bosje zijn vast, dat wil zeggen dat ze het hele jaar staan of in de winter afsterven en in het voorjaar weer uitlopen. Bladeren, bloemen, vruchten, stengels en noten: de verschillende soorten in het Voedselbosje zijn deels of helemaal eetbaar.

Werk aan de winkel

Met de komst van dit Voedselbosje komt ook de voedselproductie letterlijk en figuurlijk dichter bij onze leerlingen. Ze raken betrokken bij het hele productieproces en gaan aan de hand van educatiemateriaal ook zelf aan de slag. Ze leren de planten kennen en het bosje verzorgen. Ze leren het voedsel te oogsten, bereiden en uiteindelijk eten. Voedselbosjes leveren alleen plantaardig voedsel. Kinderen maken op deze manier kennis met een gezonde en duurzame manier van eten. ‘En dat is natuurlijk een deel van de leeropbrengst die wij beogen’, aldus Annemiek.

Groene speel- en leeromgeving

Een Voedselbosje draagt bij aan de bodemkwaliteit, klimaatadaptatie door een betere wateropvang en minder hittestress, en biodiversiteit. Net als grote voedselbossen zijn de kleine bosjes een fijne plek  voor vlinders, vogels, bijen en andere zoogdieren.
En niet onbelangrijk, een Voedselbosje draagt bij aan een aantrekkelijke, groene speel- en leeromgeving voor onze leerlingen.

Kickoff Voedselbosje

Deze week wordt de aftrap van dit project gedaan. Voor de rest van dit schooljaar staan er al diverse activiteiten gepland voor de diverse klassen. Van (gast)lessen tot activiteiten in en rondom Voedselbosje. ‘Op deze manier proberen we schoolbreed letterlijk en figuurlijk van dit ‘bos’ te genieten,’ zo vertelt Annemiek. ‘En natuurlijk hopen we dat onze leerlingen ook thuis enthousiast over dit project vertellen, zodat ze ook thuis enthousiast worden.’
In totaal duurt het project vijf jaar, maar ook na die tijd wil De Buitenhof uiteraard dit bos niet alleen behouden, maar ook als leermateriaal inzetten.


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!