Wel of niet thuisblijven?

Het is niet altijd even duidelijk wanneer een leerling nu wel of niet naar school mag en wel of niet getest zou moeten worden.
We zetten hieronder nog een keer de richtlijnen op een rijtje.

Vragen over wel/niet thuisblijven als kind COVID-gerelateerde klachten heeft

Wat moet je doen als een kind (een leerling of je eigen kind) COVID-gerelateerde klachten heeft, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, koorts of benauwdheid?
Omdat hierover nogal wat onduidelijkheid lijkt, hebben we hierover contact opgenomen met de Landelijke Corona Informatielijn.

Zij gaven onderstaande informatie en gaven expliciet aan dat het hierbij niet uitmaakt welke leeftijd het betreffende kind heeft.

Wel testen:

• Kiezen de ouders ervoor om het kind te laten testen, dan dient het kind in ieder geval thuis te blijven tot de uitslag bekend is.
  • Huisgenoten (en dus ook ouders) hoeven in deze periode niet thuis te blijven als ze zelf geen klachten hebben én het kind in kwestie géén last heeft van koorts en/of benauwdheid.
  • Hebben de huisgenoten zelf klachten óf heeft het kind in kwestie last van koorts en/of benauwdheid, dan dienen de huisgenoten wél thuis te blijven.
  • Indien de (volwassen) huisgenoten zelf klachten hebben, dienen ze een test te laten afnemen.

Niet testen:

• Kiezen de ouders ervoor om het kind niet te laten testen, dan zal het kind thuis moeten blijven tot de klachten over zijn.

Uitzondering

Een aparte regel geldt voor kinderen in de leeftijd tot en met zes jaar.
Zij mogen met verkoudheidsklachten wél naar school en naar de buitenschoolse opvang, als zij geen koorts hebben.

Maar, ze moeten wél thuis blijven als:

• kinderen contact hebben gehad met een patiënt die het nieuwe coronavirus heeft.
  • er iemand in het huishouden van het kind is met koorts of benauwdheid.

Het kind moet dan thuisblijven en het is belangrijk om het kind te laten testen.

Kinderen die hoesten, benauwd zijn of andere klachten (dan de verkoudheidsklachten) hebben die bij COVID-19 kunnen passen, moeten thuisblijven tot de klachten over zijn.
Kinderen kunnen op verzoek van de ouders getest worden. Neem contact op met de huisarts als je kind ernstige klachten heeft.

Alle bovenstaande informatie is ook terug te vinden op de site van RIVM, de Rijksoverheid en de GGD.

terug naar de website van De Buitenhof