Suïcidale gedachten op school

Basisschoolleerkracht Anja van Hirtum maakte mee dat Flo, een oud-leerling, uit het leven stapte. Om het onderwerp zelfdoding bespreekbaar te maken in het basisonderwijs en zo andere jongeren te helpen, deelt zij haar verhaal over een oud-leerling die al vanaf haar 9e donkere gedachten had.

Leraar24 besteedt aandacht aan het bespreekbaar maken van suïcidale gedachten op school.
In een drieluik wordt vanuit verschillende perspectieven aandacht geschonken aan het verhaal van Flo die op 19-jarige leeftijd uit het leven stapte. In drie artikelen komen haar ouders, haar lerares en 113 Zelfmoordpreventie ‘aan het woord’.

Expertise

Leerkracht Anja geeft in het artikel aan dat Flo een voorbeeldleerling was. Het beeld van Flo dat haar ouders, heel open, deelde met de school was haast compleet tegenovergesteld. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Anja: ‘Ik heb van Flo geleerd dat je bij een leerling die het zwaar heeft eigenlijk niets anders hoeft te doen dan naast diegene te gaan zitten en er voor hem te zijn.’ Expertise op dit gebied zou niet alleen bij een intern begeleider of vertrouwenspersoon aanwezig moeten zijn, maar bij alle leraren, geeft Van Hirtum nog aan in dit artikel.

Training

Ook nu komt naar voren dat ‘er zijn’, ‘het gesprek aangaan’ zó belangrijk is.
Maar, hoe doe je dat dan? Concrete tips ontvang je in onze (online) training Angst, depressie en suïcide.

Interesse in deze training? Op dinsdag 8 februari kun je ‘m online volgen!
Kijk voor meer informatie op onze site en schrijf je direct in!

'Flo is er niet meer, maar laat haar dromen voortleven in elk kind voor wie jij het verschil kan maken' (moeder van Flo)


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!