Inspelen op nieuwe doelgroepen

Interne analyse Alterius:
Alterius heeft toegang tot een groot en divers netwerk van onderwijs (PO/VO/MBO), arbeidsorganisaties, overheid en zorginstellingen. Dit netwerk is de toegang tot ‘nieuwe’doelgroepen. De verhouding baten/personeelslasten maakt het ook noodzakelijk om nieuwe geldstromen te genereren.
Binnen Alterius zijn de ambitie en de flexibiliteit aanwezig om met de veranderende vraag en de nieuwe doelgroepen aan de slag te gaan.
Alterius kan niet alles; nieuwe doelgroepen moeten wel passen binnen het profiel van psychiatrische problematiek en moeilijk opvoedbare jongeren.
Er is ervaring met vele vormen van onderwijs, inclusief fullservice: wonen, onderwijs, werken en vrije tijd.

Effect op langere termijn
  • Nieuwe doelgroepen volgen onderwijs in op hen afgestemde arrangementen.
Voorwaarden
  • Behandeldoelen en omgang met de kinderen worden expliciet per doelgroep geformuleerd.
  • Er is communicatie tussen en kennisontwikkeling binnen cluster 3 en 4 over de behandeling en ontwikkeling van kinderen uit de doelgroepen.
  • Er is ruimte om nieuwe arrangementen te ontwikkelen.
  • Kosten gaan soms voor de baat; er wordt ondernemerschap getoond.
  • Programma’s worden eventueel in avonden, weekends of vakanties aangeboden.
  • Ketenrelaties worden ingeschakeld om de nieuwe arrangementen mee vorm te geven.
Aanpak
  • Er wordt samen met partners gericht onderzoek gedaan naar de behoefte aan onderwijs bij de genoemde mogelijke doelgroepen.
  • Er wordt ruimte geschapen in het personeelsbeleid om arrangementen te ontwikkelen voor de nieuwe doelgroepen.
  • Er worden arrangementen ontwikkeld voor de specifieke doelgroepen.